Starka redaktionella koncept för Public Service

Vi har under flera år producerat program för både Sveriges Radio och Utbildningsradion. Berättandet går på djupet, och ska gärna förklara såväl som förundra. Vi gör löpande programserier, kortare serier, men också enstaka radiodokumentärer och kulturreportage.

UMAMIHEMSIDA.jpg

KVARTERET I P1

Kvarteret är en serie i tre delar, om människor i Malmö-huset Östergård genom hundra år. 
Hur kunde ett mönsterboende för strävsamma arbetare förvandlas till ren slum? Och hur kunde sedan de förfallna lägenheterna bli dyra och eftertraktade bostadsrätter för den kreativa klassen?
Vi har samlat allt bakgrundsmaterial på programmets egen hemsida:
www.kvarteret.org

 
Mifforadio.jpg

MIFFORADIO

Varje vecka träffas programledarna Fia Bergman, Nancy Delic, och Sebastian Pavlowski i vår studio för att äta frukost och diskutera livets stora frågor med engagerade lyssnare. Det är en ära för oss på Umami att förvalta denna Ikaros-vinnare. Mattias Lissdaniels producerar, och programmet går att höra i P4 på söndagar klockan sju, eller i UR Play.
 

 
STJÄRNORNA BAKOM STJÄRNORNA.jpg

Stjärnorna bakom stjärnorna

Rijal Mbamba möter låtskrivarna bakom hitsen. Somrarna 2016 och 2017 gjorde vi denna populära programserie för P4. Ana Diaz, Ingela Pling Forsman, Iman och Py Bäckman är några av de låtskrivare som porträtteras. Programmet producerades av Niklas Runsten och Pernilla Ståhl.

 
IDENBÄSTA_fyrkant.jpg

i den bästa av tjejvärldar

Radiodrama för P1, i samarbete med det Malmöbaserade scenkonstkollektivet PotatoPotato. Fyra verk av PotatoPotato om feminitet utgör grunden för denna radiobearbetning. Producent Fredrik Pålsson, ljudmix Johan Chandorkar. Programmet sändes 2016

mask-2644077_1920.jpg

DON JUAN PÅ MUSIKHÖGSKOLAN

En mycket uppmärksammad P2-dokumentär i kölvattnet till #Metoo. Cecilia Josefson undersöker hur en lärare på Musikhögskolan kunde utnyttja sin maktposition, och varför ledningen lät det ske.
Don Juan på musikhögskolan är nominerad till Prix Europa 2018.
Producerad av Pernilla Ståhl.
 

 
UMBRA_fyrkant_2 (kopia).jpg

umbra

En poetisk och nördig programserie av Pernilla Ståhl, med konstnären Cathrine Hellberg. Umbra handlar om pigmentens kulturhistoriska bakgrund, om vad färger signalerar idag och om färgens roll i storpolitiken. En serie om allt från bensvart och ultramarin till "världens fulaste färg" 448 C. Första säsongen sändes våren 2016.
 

 
MÖTTONSÄTTAREN_2.jpg

MÖT TONSÄTTAREN

En serie för P2-dokumentär som sänds hösten 2017. Varje program porträtterar en nutida tonsättare och följer tillkomsten av ett utvalt verk. Möt tonsättaren görs av Helena Lopac, Hilda Ärlemyr och Pernilla Ståhl. Producent Fredrik Pålsson och ljudmix står Johan Chandorkar för.

 
UNDERGROUND_fyrkant_2.jpg

underground

En musikarkeologisk resa för P2. Hur skapades musiken innan instrumenten fanns, och hur lät egentligen Tutankhamuns trumpet?Musikarkeologen Cajsa S Lund gör en odyssé genom musikhistorien. Serien producerades av Pernilla Ståhl, och sändes 2013.

 
TERNIGENERATCIA.jpg

Terni generatcia

Talk show på romani med Marek Glindrönn och Gloria Ralfort för P2 och P6. Diskussionerna handlar om högt och lågt: om allt från mode till mobilberoende, och grym musik spelas. Programmet har fått stort genomslag i sociala medier och vi har romska lyssnare över hela världen.
Producent Pernilla Ståhl.

 

 
MÄNNISKANSMÅTTRÄTT.jpg

Människans mått

Varför är den moderna människan så besatt av att mäta sig själv och samhället runt henne? Och vad får det för konsekvenser? Programmets vardagliga utgångspunkt för denna livsfilosofiska diskussion blev en storfavorit, och denna renodlade umamiproduktion går i oktober in på sin fjärde säsong.
Leds och produceras av Fredrik Pålsson.

 
LADYGAGASBASKRAR.jpg

lady gagas baskrar

En dokumentär för P1. Östra Förstadsgatan ligger mitt i Malmö. En gång i tiden var det Malmös mest fashionabla affärsgata, men nu kämpar de små familjeföretagen för sin överlevnad. En berättelse om en gata, och om ett Sverige i förändring, med Hilda Ärlemyr, Pernilla Ståhl och de nya och gamla handlarna på gatan.